Consultanta fiscala

Avantajele apelarii la serviciile unui consultant fiscal

Adesea, cadrul legal si fiscal poate parea un adevarat labirint din cauza modificarilor ce se succed cu rapiditate, precum si datorita termenilor greu de inteles pentru o persoana ce nu are o pregatire de profil.

De aceea, recomandam atat persoanelor juridice, cat si celor fizice, sa apeleze la serviciile unui consultant fiscal. In acest fel, utilizatorul de informatie economica poate beneficia de o cunoastere si de o intelegere foarte buna a aspectelor fiscale ce trebuie luate in seama si poate evita anumite costuri ulterioare.

 

Definitie.

Un consultant fiscal este un profesionist in materie fiscala, avand un grad ridicat de cunostere a legislatiei specifice, a taxelor si a impozitelor aplicabile in diverse situatii. Misiunea lui este aceea de a veni in sprijinul celor care ii solicita serviciile, putand oferi sfaturi pretioase, solutiona spete sau revizui anumite raportari/declaratii fiscale,pe baza expertizei de care dispune in domeniu.

 

Serviciile de consultanta fiscala sunt adresate unei categorii vaste de utilizatori precum:

• Investitori straini sau romani, persoane juridice sau fizice, care nu sunt acomodati cu legislatia in materie de taxe si impozite din Romania si vor sa cunoasca implicatiile activitatii lor;

• Companii sau persoane ce desfasoare diverse operatiuni si doresc sa cunoasca regimul de impozitare/taxare al acestora (taxabile/impozabile/scutite);

• Companii sau persoane ce doresc o revizuire a taxelor si impozitelor platite in execitiile financiare anterioare sau curente;

• Companii ce solicita rambursari de TVA si urmeaza sa fie supusi unei inspectii din partea autoritatilor fiscale;

• Companii ce solicita expertize fiscale;

• Companii ce solicita reprezentarea acesteia de catre consultantul fiscal in fata organelor de inspectie;

Prestarea serviciilor de consultanta fiscala poate fi realizata numai de persoane autorizate de Camera Consultantilor Fiscali (CCF), inscrise in Registrul de pe site-ul acestei organizatii profesionale.

Avantaje conferite de apelarea la serviciile unui consultant fiscal.

Beneficiile rezultate in urma contractarii unor servicii de consultanta fiscala cu un profesionist sau cu o firma specializata sunt multiple. Mai jos am intocmit o lista cu pricipalele astfel de avantaje:

• Cunoasterea aspectelor fiscale legate de activitatea desfasurata sau care urmeaza a fi desfasurata si luarea unor decizii economice deplin informate;

• Detectarea si corectarea posibilelor erori ce ar putea sa apara in raportarile catre autoritatile fiscale;

• Reprezentarea companiei in timpul inspectiei fiscale de catre un profesionist in domeniul taxelor si impozitelor;

• Evitarea unor dobanzi si penalitati de intarziere ca urmare a erorilor de raportare;

• Obtinerea unei revizuiri documentate si pertinente a calculului si a platilor taxelor, impozitelor sau contributiilor;

• Aflarea in cel mai scurt timp a tratamentului fiscal corect aplicabil unor operatiuni specifice, ce nu sunt derulate in mod frecvent de catre companie;

• Aflarea si beneficierea de anumite facilitati fiscale si optimizarea costului fiscal al companiei.

 

Consultanta

Serviciile de consultanta asista organizatiile publice si private pentru a-si analiza si redefini strategiile, in a-si imbunatati eficienta operatiunilor si a-si optimiza resursele umane si tehnologice.

 

Consultanta este compusa din:

1. Business Consulting (BC) ce include:

• Consultanta strategica , care urmareste imbunatatirea pe termen lung a firmei: planificarea strategica, fuziuni si achizitii, vanzari, marketing, comunicare, consultanta financiara, strategii de resurse umane.

• Managementul operatiunilor, care urmareste integrarea de solutii de afaceri prin Business Process Re-engineering (BPR), sisteme de managementul relatiilor cu clientii (CRM), restructurare / reducerea costurilor, managementul achizitiilor si al furnizorilor.

• Project Management

• Managementul Schimbarii, servicii de consultanta care, conexe unor altor servicii de consultanta, asista organizatia la gestionarea efectelor pe care schimbarea le are asupra resurselor umane din organizatia respectiva.

• Consultanta in Resurse Umane: Servicii de consultanta care urmaresc imbunatatirea elementului „uman” al organizatiei prin: masurarea si gestionarea performantei, organizarea de sisteme de beneficii, compensari si pensionare, strategii de resurse umane si de marketing, dezvoltarea talentelor, coaching pentru management.

2. Consultanta in Tehnologia Informatiei

asista organizatiile in a-si evalua propriile strategii IT in vederea alinierii tehnologiilor cu procesul de business. Aceste servicii includ planificare si conceptie strategica, operare si implementare.

 

Doresti informatii suplimentare? Iti stam la dispozitie! contacteaza-ne