Expertiza fiscala

1. Ce reprezinta expertiza fiscala

Expertiza fiscala reprezinta cadrul profesional de constatare a obligatiilor persoanelor fizice si juridice, prevazute de Codul fiscal, a respectarii legalitatii procedurilor fiscale, a altor drepturi si obligatii privind impozitele, taxele si contributiile ce fac obiectul veniturilor la bugetul consolidat al statului.

 

2. Cine poate efectua expertize fiscale

Expertizele fiscale pot fi efectuate numai de catre persoanele care au dobandit calitatea de consultant fiscal, de membri ai Camerei Consultantilor Fiscali inscrisi in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala in categoria membri activi.

 

3. Ce fel de expertize fiscale se pot efectua

Expertizele fiscale se clasifica in:

a) expertize fiscale judiciare;

b) expertize fiscale extrajudiciare.

c) expertizele fiscale judiciare constituie mijloace de proba in justitie, avand ca scop principal atat stabilirea adevarului, cat si solutionarea justa a cauzelor aflate in faza de cercetare sau de judecata.

 

Expertizele fiscale judiciare se refera la obligatiile ce fac obiectul veniturilor la bugetul consolidat al statului si pentru alte impozite si taxe similare in relatia cu alte tari.

Expertizele fiscale judiciare pot fi facute numai de catre persoanele fizice consultanti fiscali.

 

Dupa natura cauzelor in care se dispun, expertizele judiciare se clasifica in:

• expertize fiscale dispuse in cauze civile;

• expertize fiscale dispuse in cauze penale.

b) Expertizele fiscale extrajudiciare sunt acele expertize solicitate unui consultant fiscal de catre orice persoana interesata in vederea stabilirii realitatii si legalitatii obligatiilor de naturafiscala, respectiv debite si accesorii.

 

Expertizele fiscale extrajudiciare pot fi facute atat de catre persoanele fizice consultanti fiscali, cat si de catre societatile de consultanta.

 

Utilizatorii informatiilor puse la dispozitie de catre consultantii fiscali, prin intermediul Raportului de expertiza fiscala extrajudiciara, sunt:

• organele fiscale;

• operatorii economici;

• asociatiile si alte persoane interesate;

• orice persoana fizica sau juridica.

 

Doresti informatii suplimentare? Iti stam la dispozitie! contacteaza-ne